Contact

Bewustworden met Thich Nhat Hanh

Jan 23, 2022
1.2.3.Connect
Bewustworden met Thich Nhat Hanh
11:57
 

Waarom kost het ons zoveel moeite om te ontspannen, om een gezonde relatie te behouden, om los te laten, om te connecteren met onszelf, om te slapen,... ? 

Vul zelf maar in wat nu centraal staat bij jou. 

Vaak hoor ik ‘Ik heb al vanalles geprobeerd, maar niets werkt’ 

Zou je dit ook al eens hebben uitgesproken of gedacht hebben? ‘Het lukt me toch niet..’ 

Onze maatschappij is enorm gefocust op stap 2 van het connect-model, namelijk de Bijsturing. 

Nieuwe diëten, nieuwe opvoedingsmethoden, nieuwe gezondheidsregels,.. die we moeten volgen en doen. 

 

Wij doen dit ook. Ga maar even na hoeveel ‘to do’ lijstjes je hebt. Of hoe vaak je spreekt in ‘Ik moet dit nog doen..’ 

 

Al dit doen vraagt heel veel energie van ons en brengt ons meestal niet naar wat we willen bereiken, namelijk rust, ontspanning en groei. Want het lijstje geraakt nooit af en de verplichtingen blijven maar op je af komen. 

 

Als we in DOE-modus zitten, dan wordt ons zoogdierenbrein voornamelijk geactiveerd (onze middenhersenen) en wordt er adrenaline en cortisol vrijgemaakt. 

 

We kunnen hier aan verslaafd worden, aan het altijd bezig zijn. Het wordt een soort automatisme waar we niet meer bewust bij stil staan. Je gaat maar door en door. Je wordt er moe van. Het kost je veel moeite en voor heel weinig of kortstondig resultaat. 

 

Bij 1.2.3.Connect willen we vooruitgaan met gemak. 

 

Laten we dus even terugkeren naar stap 1; Bewustwording. 

 

Het onzichtbare, zichtbaar laten worden, gewoon door met aandacht te kijken. 

 

Geef je even over aan het moment. 

Ik nodig je uit om even te stoppen met lezen en op te merken waar je nu bent, waar je zit of staat, hoe warm of koud het is in de ruimte, hoe fel het licht is, wat je hoort rondom jou, hoe je lichaam zich voelt op dit moment, hoe gaat het met je hart? 

 

Opmerken. Zonder bijsturing. Gewoon even zijn en kijken. 

 

Het is nu wat het nu is. 

 

Misschien merk je de overvloed op, aan licht en lucht, aan energie en liefde, aan intelligentie en creativiteit… Of misschien ook niet en dat is allemaal goed. Want het is nu wat het nu is. 

 

Ter nagedachtenis van onze leermeester Thich Nhat Hanh geef ik jullie graag nog een cadeautje door.. 

 

De mandarijn meditatie 

 

"Als je 's ochtends wakker wordt, klinkt alles levend - de bomen, de wind, de sterren, de maan. En om ons heen zijn zoveel dingen zo - heel levend, heel mooi, heel verfrissend en helend. En als je er echt bent, dan zul je hun aanwezigheid opmerken. Omdat wanneer we echt zijn, wanneer we echt worden, dankzij de beoefening van mindful ademen, mindful wandelen, echt worden. En als we echt en waar zijn, is iets anders ook waar en echt, en daarom wordt de thee ook echt als je je thee oppakt en hem zo vasthoudt, omdat je echt bent. Als je er niet bent, als je verdwaald bent in je denken, je zorgen, bestaat de thee niet echt. Ga naar een koffiehuis en observeer - ze drinken koffie, thee, alles, maar hun geest is er niet echt. Dus om er echt te zijn, om je thee te drinken, moet je er echt zijn. En als je daar bent, zal je thee er zijn, als een realiteit en niet als een spook, niet als een geest. En als je zonder mindfulness leeft, is alles als in een droom. Een reis, de metro, de straat, de auto, alles is als in een droom. En als we wakker zijn, opmerkzaam, als we er echt zijn, wordt alles weer echt. En dat is het wonder van mindfulness. Dus als ik een mandarijn met aandacht oppak, kom ik in aanraking met een wonder. Een mandarijn, alsjeblieft, probeer het. Een mandarijn is niets minder dan een wonder. Als je er echt bent, en je kijkt, is de mandarijn een wonder. En als je je echt op de mandarijn concentreert, zien we dat het een wonder is, het is een wonder.” https://plumvillage.org/nl/library/clips-nl/tangerine-meditation/#hypertranscript=0.3,171.1

1.2.3.Connect

Schrijf je in op de nieuwsbrief en ontvang inspiratie en informatie!